Ekonomik Örgütler: “Kış saati uygulanmalı”

08 Aralık 2016

“Toplumun içinden geçtiği süreç açısından ciddi endişeler taşıdığını” duyuran Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası, kış saati uygulamasına geçilmesini istedi.

Örgütler, toplumsal huzurun tesis edilmesi, ekonomik ve sosyal hayatın normalleşmesi için bir dizi öneri açıkladı; trafikte kapsamlı bir çözüm için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Ekonomi alanında faaliyet gösteren 4 örgüt, yaptığı ortak açıklamayla kış saati uygulanmasının geri getirilmesini isterken, bunun siyasi bir konu değil, bilimsel ve sosyal bir gereklilik olduğunu belirtti.

Ciddi endişeler…

Açıklamada, “Toplumumuzun içerisinden geçtiği süreç açısından ciddi endişeler taşımaktayız. Okullarda ve kamu sektöründeki grev ve eylemlerin artarak devam ettiği, hükümetin toplumsal mutabakat ve katılımcılık ilkelerinden uzak davranışlar sergilediği ve bazı çevrelerin siyasi fırsatçılık yaptığı bu dönem içerisinde aklıselim davranarak toplumumuzun ihtiyaç duyduğu politikaları hayata geçirilmesini sağlamamız gerekmektedir” denildi.

Girne dağ yolundaki gibi kazaların tekrarlanmamasının ve kazaların minimize edilmesi için bilimsel gerçeklere dayalı çalışmaların hayata geçirilmesinin toplumun beklentisi olduğu vurgulanan açıklamada, toplumsal huzurun tesis edilmesi, ekonomik ve sosyal hayatın normalleşmesi açısından aşağıdaki hususların hayata geçirilmesi gerektiğine inanılan konular şöyle sıralandı:

“AB standartlarında trafik için strateji ve eylem planı hazırlanmalı”

1. Ehliyet düzenlemelerinin, yol standartlarının ve trafik güvenliğinin AB standartlarına getirilmesi sağlanmalı ve trafiğimizin AB standartlarına ulaştırılması konusunda strateji ve eylem planı hazırlanmalıdır.

2. TC kaynaklı yol altyapı projelerinin etkin kullanılamadığı ve projelerin kamunun kapasite yetersizliğinden hayata geçirilemediği iddia edilmektedir. Proje hazırlanması konusunda üniversite veya özel sektörden destek alınması değerlendirilmelidir. Bu kapsamda yol-trafik altyapısı için ayırılan TC ve yerel kaynakların şeffaf, denetlenebilir, hesap verebilir ve profesyonel bir şekilde yönetilmesi sağlanmalıdır. Bu süreç içerisinde ekstra yatırımlar için kaynağın yetersiz olması durumunda bu bilgi tüm kamuoyuyla paylaşılarak, paydaşların katkı sağlayabileceği platformlar kurulmalıdır. Biz ekonomik örgütler olarak mevcut kaynakların etkin kullanımının sağlandığı bir ortamda elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu ifade ederiz.

“Kış saati uygulanmalı”

3.Türkiye ile ekonomik ilişkilerin ve özellikle bankacılık sektörünün yakın çalışmasının getireceği pratiklikler önemli olsa da, KKTC’de yaşayan insanların ihtiyaçları dikkate alınarak, özellikle okul ve işe gidişlerde mesai saatlerini değiştirmek yerine eskiden olduğu gibi kış saati uygulamasına (Doğu Avrupa saat dilimi GMT +2) geçilerek, saatlerin bir saat geri alınması değerlendirilmelidir. Kıbrıs coğrafyasında yıllardır bilimsel temellere dayalı olarak uygulanan, bu coğrafyadaki insanların alıştığı ve doğal kabul edilen kış saati uygulamasının geri getirilmesi siyasi bir konu değil, bilimsel ve sosyal bir gerekliliktir.

4. Trafikte etkin denetim mekanizmalarının kurulması, yük araçlarında tonajların kontrol edilmesi ve yol yapımlarında şartnamelerin yerine getirilip getirilmediğinin denetlenmesi düzenli olarak yapılmalıdır.

5. Ağır vasıtaların trafiğe çıkış saatleri ile ilgili yeni düzenleme çözüm üretmek bir yana yeni sorunlar yaratmaktadır. Düzenleme gözden geçirilerek, bu tip araçların tüm yollardan kamu mesailerine göre men edilmesi değil, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özellikle belirli saatlerde şehir merkezlerine girişlerine yönelik düzenleme getirilmeli ve denetlenmelidir.

Devam eden fakat istimlak problemleri nedeniyle tamamlanamayan ve trafik yoğunluğunu önemli derecede rahatlatacak yol projelerinin acilen tamamlanması için çözüm üretilmelidir. Bununla birlikte vakit kaybedilmeden ağır vasıta sürücü ehliyetlerinin AB standartlarına uygun olarak düzenlemesine öncelik verilmeli, bu konuda teknik destek alınmalıdır.

6. Ülkedeki güvenli olmayan tüm yollar başta Girne dağ yolu olmak üzere, bozuk yerler tamir edilerek yol güvenliği sağlanıncaya kadar kontrollü olarak trafiğe açılması sağlanmalıdır.”

4 ekonomik örgütün ortak açıklamasında, iktidarda hangi partiler olursa olsun trafik kazalarının arttığı ve bu sorunlara kalıcı çözümler bulunamadığı kaydedilerek, birbiriyle kavga etmek yerine el birliğiyle bir şeyler yapılmazsa, daha fazla can kaybedilme olasılığı bulunduğuna dikkat çekildi.

Hükümete bu bilinçle hareket etmesi çağrısı yapan örgütler, “Bizler trafikte kapsamlı bir çözüm için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ederiz” ifadesine de yer verdi.